het belang van lezen


Dagelijks worden we geconfronteerd met tekst: via de websites, via de krant maar ook via berichtjes van vrienden en op de alom vertegenwoordigde sociale media. Het is dan ook belangrijk dat we dit goed begrijpen én verwerken.

Lezen is voor alle leeftijden van onschatbare waarde: je wordt er niet alleen slim van, maar ook blij en gezond! Dat is zelfs wetenschappelijk al aangetoond.

En wel hierom:

Een boek lezen is gewoon heel erg ontspannend. Het is even vertoeven in een andere wereld. Spannend, avontuurlijk, vrolijk en vol fantasie! Het stimuleert de verbeeldingskracht van de kinderen.

Het is goed voor een algemene taalontwikkeling. De woordenschat wordt steeds uitgebreider en er wordt veel geleerd op het gebied van schrijven, grammatica, zinsbouw en spelling. Daar heeft het kind op school voordeel bij.

Door te lezen krijgt je inzicht in de verschillende karakters van de personen in het boek. Je ontdekt dat een verhaal meerdere kanten heeft. Zelfs peuters kunnen emoties herkennen zoals bang, blij en boos. Het kan dus helpen in de sociale omgang en lastige onderwerpen bespreekbaar maken.